PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Písecko [ Území ]

PÍSECKO
Kraj hlubokých lesů s množstvím zvěře a ptactva, neporušená příroda, jihočeské louky a rybníky, ideální místo pro rekreaci a odpočinek i sport. Jeden z nejpůvabnějších koutů České republiky.

Jižní Čechy nepatřily nikdy ke krajům bohem zapomenutým. V běhu historie patřily vždy ke krajům bohatým a v Českém království často i vzpurným a neposlušným. Nevyhnuly se jim bouře a války, nevyhnuly se jim ale také doby dobré, plodné v umění, architektuře, hudbě i literatuře. Jihočeská krajina je známa svým klidem a pohodou, která zve k odpočinku i sportovním aktivitám. To všechno platí nejen pro celý kraj, ale i pro okres Písek. Dnes oblast, která má co nabídnout nejen domácím, ale i zahraničním návštěvníkům. A věřte, nikdo nebude zklamán.

Rozloha okresu je 1138 km2, z nichž jednu třetinu tvoří lesy. Počet obyvatel se pohybuje okolo 71 000, téměř dvě třetiny z nich žijí ve městech Písek, Milevsko, Protivín a Mirovice. Orlické přehradní jezero a ostatní krásy a zajímavosti okresu přímo vybízí k rekreaci. Přehradní hráz vysoká 91 m vzdouvá hladinu řeky, která zaplavuje údolí Vltavy (60 km), Otavy (23 km), a Lužnice (7 km). Celková vodní plocha představuje 2 640 ha.

Vodní zdrž téměř v celé délce nabízí své břehy ke koupání, provozování vodních sportů, rybolovu a rekreaci. Podobně lesy nabízejí mnoho příležitostí k myslivosti. Nejznámější kempy jsou Velký Vír, Radava, a Podolsko. Nejvíce navštěvovaná místa jsou město Písek, hrad Zvíkov a zámek Orlík.

Celý region odnepaměti přál i statkům ducha a stával se často průsečíkem vědění a umění. Má svou samostatnou historii literární (J.Čarek, A.Heyduk, A.Sova, L.Stroupežnický, F.Šrámek, R.Weiner, M.Zahrádca), výtvarnou (M.Aleš, Jiří Řeřicha, T.Štětka, R Pilar, J.Váchal), hudební (J.Pilka, J.Srnka, A.Dvořák, O.Ševčík, O.Jeremiáš) i filmovou a divadelní (V.Krška, A.Radok). Má však i svou neopomenutelnou přítomnost ve všech oborech lidského vědění a poznání.

Kulturní život regionu zanechává svůj nesmazatelný otisk ve výstavních síních, galeriích, koncertních i divadelních sálech. Mladá generace výtvarníků a literátů se znovu pouští do již tolikrát opakovaného souboje se svými otci, a tím uchovává běh věci ve stále produktivním rytmu. Vycházeje ze staleté tradice školství, Písek i dnes respektuje, snad i víc než kdy jindy, prostor kulturního života ve všech směrech jeho rozmanitosti.

Dnešní území Písecka bylo osídleno již v pravěku. Desítky archeologických nálezů dokládají pobyt člověka od lokalit starší a střední doby kamenné, přes keltská oppida, slovanská hradiště a osady, až ke vzniku hradu, tvrzí, měst a vesnic v době přemyslovské.

Velkou část dnešního Písecka (vyjma milevské části) zaujímal tzv. Prácheňský kraj, postupně vzniklý ve 14. století. Zahrnoval zhruba dnešní Pootaví a část horního a středního Povltaví, později tvořilo Prácheňsko přibližně povodí řeky Otavy.

Centrem tohoto kraje bylo město Písek. V polovině 19.století, při reorganizaci správního členění, vznikl Písecký kraj, mající správní a soudní pravomoc. Správní sice brzy pominula, ale soudní trvala celá desetiletí. V Písku vznikl okres, ke kterému byla v roce 1960 připojena oblast Milevska, Protivínsko a Mirovicko s Mirotickem, jako zvláštní subregiony, jež jsou součástí Píseckého okresu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.10.2004 v 19:00 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA