PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

36 Střední Morava - Haná [ Turistická oblast ]

KROMĚŘÍŽ HOLEŠOV HELFŠTÝN HRANICE DUB NAD MORAVOU HOSTÝN PŘEROV OLOMOUC TEPLICE NAD BEČVOU LITOVEL UNIČOV DUB NAD MORAVOU TEPLICE NAD BEČVOU HELFŠTÝN HOLEŠOV HRANICE LITOVEL UNIČOV HOSTÝN KROMĚŘÍŽ PŘEROV OLOMOUC Střední Morava - Haná
...srdce a brány dokořán...
Historická náměstí a katedrála, jedinečný soubor kašen a barokní morový sloup, tereziánské opevnění a proslulé výstavy květin... tím vším vás na první pohled ohromí město Olomouc. Při prohlídce zdejších muzeí a paláců ovšem nesmíme zapomínat na další města a vesnice, rozptýlené v okolí. Je tu jedinečný arcibiskupský zámek se zahradami v Kroměříži, Prostějov se zajímavými ukázkami stylově čisté secese a Litovel, zvaná Moravské Benátky, proslavená výrobou kvalitního piva. Počítejte s tím, že vás na každém kroku něco překvapí - nabídka církevních památek, muzeí, hradů a zámků je skutečně nepřeberná. Kulturní bohatství ještě doplňuje příroda jako stvořená pro aktivní odpočinek pěšky, na kole nebo po vodě; čeká na vás mnoho různých tras. Přidáme-li tradiční místní pohostinnost, lahodná vína z arcibiskupských sklepů a jedinečné olomoucké tvarůžky, získáme lákavý obrázek kraje, kam je pozvání pravým potěšením očí i úst.

- Olomouc - po Praze druhá největší městská památková rezervace České republiky s nádhernou renesanční radnicí, biskupskou a arcibiskupskou katedrálou sv. Václava, unikátním souborem kašen a barokním sloupem Nejsvětější Trojice, zapsaným na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Svatý Kopeček u Olomouce - výrazná dominanta Olomoucka, poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie. Rozlehlá zoologická zahrada s vyhlídkovou věží a unikátním výběhem opic.
- Hrad Bouzov - romantický pohádkový hrad, přestavěný na přelomu 19. a 20. století pro velmistra řádu německých rytířů. Několik prohlídkových tras, novogotická hradní kaple s gotickým oltářem, přístupné tajné chodby, sklepení i půdní prostory.
- Svatý Hostýn- poutní bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Hostýnské hoře (735 m). Pozoruhodná křížová cesta architekta D. Jurkoviče, jednotlivá zastavení inspirovaná lidovou architekturou. Na vrcholku rozhledna a naučná stezka.
- Kroměříž - město historických památek, umění a kultury, přezdívané Hanácké Atény. Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou a biskupskou mincovnou je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
- Litovelské Pomoraví - jedinečná chráněná krajinná oblast, komplex lužních lesů a mokřadních luk s tůněmi podél neregulovaného horního toku řeky Moravy mezi městy Mohelnice a Olomouc.
- Javoříčské jeskyně - několik kilometrů dlouhý podzemní systém s mohutnými dómy, chodbami a propastmi a mimořádně bohatou krápníkovou výzdobou.
- Mladečské jeskyně - významná paleontologická a archeologická lokalita. Labyrint puklinových chodeb a dómů, bohatě vyzdobený krápníky.
- Holešov - unikátní renesanční Šachova synagoga s cennými nástěnnými malbami z roku 1737, reprezentující ojedinělou výzdobu v polském stylu. V interiérech expozice Židé a Morava, zajímavý a mimořádně cenný židovský hřbitov.
- Šternberk - romanticky upravený hrad obklopený malebným přírodně krajinářským parkem s původními interiéry.
- Arboretum Bílá Lhota - bohatá sbírka listnatých, jehličnatých a okrasných dřevin ze severní Ameriky, Japonska, Číny, Malé Asie a dalších zemí, doplněná sochami a plastikami. Oblíbené místo pro relaxaci a odpočinek.
- Zámek Čechy pod Kosířem- empírový zámek s památníkem malíře J. Mánesa. V okolí rozsáhlý krajinářský park s řadou drobných romantických staveb, naučná stezka vede z parku na vrcholek Velký Kosíř.
- Hrad Helfštýn - rozsáhlá zřícenina středověkého hradu s hradbami a baštami. Tradiční místo setkání a soutěž uměleckých kovářů Hefaiston, expozice historické mincovny a uměleckého kovářství.
- Zámek Chropyně - bývalý lovecký zámeček olomouckých arcibiskupů, sbírka historických zbraní a památník malíře E. Filly. V okolí nádherný park se zámeckým rybníkem. Dávnou romantickou pověst o hanáckém králi připomíná Ječmínkův sál.
- Zbrašovské aragonitové jeskyně - jeskyně hydrotermálního původu v sousedství lázeňského městečka Teplice nad Bečvou. Poblíž leží Hranická propast, nejhlubší propast České republiky (274 m).

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 25.10.2005 v 11:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA