PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

14 Děčínsko a Lužické hory [ Turistická oblast ]

HŘENSKO PRAVČICKÁ BRÁNA DĚČÍN ZOO DĚČÍN DĚČÍNSKÝ SNĚŽNÍK JEDLOVÁ HORA BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ ČESKÉ ŠVÝCARSKO ČESKÁ KAMENICE TANEČNICE - ROZHLEDNA VLČÍ HORA - ROZHLEDNA TANEČNICE - ROZHLEDNA VLČÍ HORA - ROZHLEDNA PRAVČICKÁ BRÁNA HŘENSKO ČESKÉ ŠVÝCARSKO JEDLOVÁ HORA DĚČÍNSKÝ SNĚŽNÍK ZOO DĚČÍN DĚČÍN ČESKÁ KAMENICE BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ TO 14 Děčínsko a Lužické hory
...starobylé tradice...
Této oblasti dalo jméno město na Labi a šňůra hor, která se táhne při česko-německých hranicích od Ještědského hřebenu až po Šluknovský výběžek. Rytmus života tu určují především protáhlé hřbety Lužických hor. Oblíbená letoviska, klimatické lázně, turistické chaty, výletní hostince i staré kamenné rozhledny prozrazují předlouhé tradice zdejší výletní oblasti a pěším turistům i cyklistům skýtají bohaté možnosti. Pobyty v Lužických horách jsou příjemné, zvlášť když se vám zdejší kraj odhaluje krok za krokem. Po značených cestách přes vesnice se starými roubenými domy se sedlovými střechami se dostanete například do Jiřetína, kde je malebná zřícenina hradu Tolštejn a také starobylé poutní místo na Křížové hoře s křížovou cestou. Města jako Děčín s půvabným zámkem, vyhlídkovými plavbami po Labi a zoologickou zahradou, historický Varnsdorf či Rumburk s nejseverněji položenou loretou v českých zemích jsou díky své pestrosti dalším krásným zastavením v této oblasti.

- Benešov nad Ploučnicí - město s řadou historických památek. Zámek ve stylu saské renesance, interiéry s dekorativní výzdobou stěn a malovanými renesančními stropy. Sbírky nábytku a porcelánu, expozice Dálného východu.
- Česká Kamenice - historické město s barokní poutní kaplí Narození Panny Marie, kruhová křížová cesta. Nad městem zříceniny gotického hradu s vyhlídkovou věží.
- Děčín - dominantou města zámek, v prostorách bývalé zámecké Thunovské zbrojnice muzeum loutek. Ojedinělá barokní tzv. Dlouhá jízda, téměř 300 m dlouhá příjezdová cesta k zámku, obehnaná vysokými zdmi se slepými arkádami.
- ZOO Děčín - areál na Pastýřské stěně, dřevěné plastiky zvířat, místa na skákání, lezení a hraní, opičí stezky, prolézačky a houpací lávky, velký model hry Člověče nezlob se, dětská ZOO.
- Děčínský Sněžník - na nejvyšším bodě děčínských stěn (723 m) vznikla v roce 1864 kamenná rozhledna s cimbuřím, jedna z nejstarších a nejkrásnějších vyhlídkových věží v Čechách.
- Jedlová Hora - třetí nejvyšší vrchol Lužických hor (774 m). Kamenná rozhledna z roku 1891 s mimořádným výhledem na Krkonoše, Krušné hory, Český ráj a České středohoří. Restaurace a pomník německého básníka F. Schillera.
- Národní park České Švýcarsko - unikátní pískovcové skalní město, součást rozsáhlejšího celku Labské pískovce. Známá výletní oblast pro všechny obdivovatele přírody, turisty i horolezce, síť značených cest, naučné stezky.
- Hřensko - nejznámější obec v oblasti Labských pískovců. Atraktivní plavby na pramicích soutěskami řek Tiché a Divoké Kamenice s mnoha skalními útvary. Vodopád v Edmundově soutěsce, zajímavá skalní kaple.
- Rozhledna Belvedér - nejstarší upravená vyhlídka Českého Švýcarska asi 130 metrů nad hladinou Labe. Výhled do hlubokého kaňonu řeky Labe a na stolové hory Zirkelstein a Kaiserkrone na německé straně hranice.
- Pravčická brána - největší přirozená skalní brána v Evropě, považovaná za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska, symbol oblasti. Stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky, výletní zámeček Sokolí hnízdo s muzeem a stylovou restaurací.
- Rozhledna Vlčí Hora - nejstarší rozhledna ve Šluknovském výběžku na zalesněném kopci nad obcí Vlčí Hora (581 m), výhled na České středohoří, Krušné hory, Jizerské Hory, Ještěd i Polsko.
- Rozhledna Tanečnice - rozhledna u obce Mikulášovice na rozložitém zalesněném hřbetu Šluknovské pahorkatiny (598 m), nejseverněji položená vyhlídková stavba v ČR.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 29.03.2005 v 11:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA