PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

08 Plzeňsko [ Turistická oblast ]

PLZEŇ STARÝ PLZENEC ZÁMEK KOZEL ZŘÍCENINA HRADU RADYNĚ ZÁMEK NEBÍLOVY MARIÁNSKÁ TÝNICE KASEJOVICE ZÁMEK MANĚTÍN VODNÍ HAMR, DOBŘÍV CISTERCIÁCKÝ KLÁŠTER, PLASY NEPOMUK ZŘÍCENINA HRADU RADYNĚ PLZEŇ CISTERCIÁCKÝ KLÁŠTER, PLASY NEPOMUK ZÁMEK NEBÍLOVY MARIÁNSKÁ TÝNICE ZÁMEK MANĚTÍN ZÁMEK KOZEL STARÝ PLZENEC KASEJOVICE VODNÍ HAMR, DOBŘÍV TO 08 Plzeňsko
...3P - Plzeň, pivo, pohostinnost...
Plzeňsko zůstává věrné svým tradicím a zároveň je oblastí otevřenou okolnímu světu - obyvatelé Plzně jsou totiž již po staletí hostiteli poutníků, kteří přes zemské hranice směřovali do Prahy či opačným směrem do Bavorska. V historickém jádru města Plzně s impozantní katedrálou, v rozkvetlých sadech kolem města a typických pivnicích, kde se čepuje vyhlášené plzeňské pivo, na vás dýchne kouzlo provinčního města. V Rokycanech, Přešticích či Starém Plzenci se můžete přesvědčit o tom, že dynamický region s rozvinutým průmyslem si dokázal zachovat tradiční architekturu. Odtud se můžete vydat na poznávací cestu venkovem, třeba k jedinečně zachovalému hamru v Dobřívi a odtud dál po cestách, šplhajících k prvním výběžkům Brd. Anebo se pusťte údolím Berounky k malebným zříceninám hradu Krašova a pak dál k severu, do Plas, Manětína či Mariánské Týnice. V údolí Mže zase na všechny milovníky vodních sportů a letního lenošení čeká oblíbená přehradní nádrž Hracholusky.

- Vodní hamr Dobřív - největší a nejvýznamnější památka svého druhu v České republice. Dobové technologie, strojní vybavení i sortiment výrobků. Zajímavé doprovodné akce s ukázkami dobových postupů zpracování železa.
- Kasejovice - někdejší židovská čtvrť s náměstím, školou a pozdně barokní synagogou. Muzeum místních řemesel, výšivky, hrnčířství a výroba dýmek.
- Kladruby u Stříbra - benediktinský klášter založen v roce 1115, přestavěn architektem G. Santinim v duchu barokní gotiky. Několik prohlídkových tras, klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie s původním mobiliářem, lapidárium barokních soch M. B. Brauna.
- Zámek Kozel - klasicistní lovecký zámek s rozlehlým přírodně krajinářským parkem. Rokokové a klasicistní interiéry, skleníky, jízdárna a konírna. Velkorysé výstavní prostory, koncerty, areál s hřištěm pro minigolf.
- Zámek Manětín - perla západočeského baroka s ojedinělým souborem dobových figurálních plastik. Zámek spojený krytou chodbou s kostelem sv. Jana Křtitele.
- Mariánská Týnice - nedokončený barokní poutní komplex plaských cisterciáků s kostelem Zvěstování Panny Marie. Muzeum a galerie severního Plzeňska, unikátní sbírka litinových kamen.
- Zámek Nebílovy - barokní zámek, interiéry s nástěnnými malbami exotických krajin (A. Tuvora). Zámecká kaple a slavnostní sál, zajímavý soubor benátských lustrů, hasičské muzeum.
- Nepomuk - rodiště světce Jana Nepomuckého, údajně v místě, kde stojí oltář dnešního barokního kostela sv. Jana Nepomuckého. Nad městem zámek Zelená hora, nechvalně proslulý vojenským využitím v polovině 20. století pro oddíly PTP (Pomocných technických praporů, tzv. Petépáků).
- Plasy - cisterciácký klášter v údolí řeky Střely, založený v roce 1144. Expozice plaského lékárenství s několika dobovými lékárnami, v kostele sv. Václava hrobka rodu Metternichů.
- Plzeň - čtvrté největší město České republiky. Biskupská gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží České republiky (102 m). Pivovarské muzeum, přístupné historické podzemí, novorománská Velká synagoga (největší v tuzemsku, třetí největší na světě).
- Starý Plzenec - předchůdce města Plzně. Někdejší knížecí hrad připomíná románská rotunda z druhé poloviny 10. století, nejstarší česká dochovaná stavba. Odkryté základy dvou kostelů.
- Dinopark a ZOO Plzeň - unikátní zábavní park, modely druhohorních zvířat v životní velikosti, dětské paleontologické hřiště. Areál propojený se zoologickou a botanickou zahradou.
- Radyně - gotický strážní hrad ze 14. století na stejnojmenném vrchu (567 m). Dominanta Plzeňska s vyhlídkovou věží, poblíž cvičné horolezecké skály.

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Akce, jež končí za více než 2 dny:

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 30.03.2005 v 13:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA